Personal Data Protection Act (PDPA)

PRIVACY POLICY

Pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 ("PDPA"), JobBuilder is mindful and committed to the protection of your personal information and your privacy. JobBuilder reserves the right to revise and/or amend this Privacy Policy at any time, the updated version of which shall be posted at JobBuilder's website. Unless you contact JobBuilder with regard to the same (JobBuilder 's contact details are provided at paragraph 6 below), you will be deemed to have accepted the updated version of this Privacy Policy.

1. Definition

"JobBuilder" means Agensi Pekerjaan JobBuilder Sdn Bhd (1078230-X) and/or its holding company, subsidiaries, related and associated companies and companies using or may be using the brands of "JobBuilder" and/or others, regardless whether such company(ies) are incorporated in or outside Malaysia.

2. Collection of Personal Information

In order for us to provide you with our Product and/or Services and to operate in an efficient and effective manner, we may need to collect relevant personal information from you either manually or through our website, social networking sites and/or blogs.

Personal information may include:

  • Name
  • IC number
  • Employer
  • Photo page of passport
  • Visa details
  • Date of birth
  • Contact details
  • Emergency contact details
  • Work telephone number
  • Work email address
  • Work experience
  • Qualifications
  • Aptitude test results
  • Opinions about your work performance (e.g. references)
  • Incidents at the workplace
  • Other information obtained or received by us in connection with your possible and actual work placements
  • Information associated with managing queries and complaints

This notice applies to all information we process about you and may include some information about your physical or mental health or condition, political opinions, religious or similar beliefs, commission or allegations of an offence and other sensitive personal information. References to personal information in this notice include such sensitive personal information.

3. Purposes of Processing

JobBuilder processes your personal data only for specific and limited purposes.You agree that all personal data collected and/or processed by JobBuilder may include but not be limited to the following purposes:

  • To communicate with you;
  • To inform you of our products and services;
  • To respond to your queries;
  • To send you promotional material;
  • To process applications for and the provision of JobBuilder's Products and/or Services;
  • For marketing purposes and research purposes
  • For all other purposes incidental and associated with any of the above.

4. Disclosure to Third Parties

For purposes as described herein and to facilitate the provision of the various products, goods, facilities and/or services to you, JobBuilder may share with and/or transfer your Personal Data to:- (a) The other entities and/or our affiliates entities within the JobBuilder including those established in the future; (b) JobBuilder's third party service providers; (c) Any person under a duty of confidentiality to JobBuilder (our auditors, consultants, accountants, lawyers or other financial or professional advisers, credit reporting agencies and /or appropriate); (d) Any actual or proposed assignee, transferee, participant or sub-participant of the JobBuilder's rights or business; and (e) Our business partners and online affiliates that provide related services or products in connection with our business; (f) Your immediate family members and/or emergency contact person as may be notified to JobBuilder from time to time. (g) Government agencies, statutory authorities and industry regulators; JobBuilder may also share your Personal Data where required by law or where disclosure is necessary to comply with applicable laws, legal processes or queries from the relevant authorities and industry standards.

5. Safeguards

The Internet is not a secure medium. We cannot accept any responsibility for any unauthorized access or loss of your Personal Data, save in accordance with this Privacy Policy. Therefore, while we strive to use commercially acceptable means to protect your personal information, we cannot guarantee its absolute security. Only authorized persons are permitted to access your personal information. All authorized persons are obliged to respect the confidentiality of your Personal Data.

If a password is used to help protect your accounts and personal information, it is your responsibility to keep your password confidential. If you are sharing a computer with anyone you should always log out before leaving a site or service to protect access to your information from other users.

6. Correction of Personal Data

You may at any time make a written request to JobBuilder to correct any personal data of yours that is inaccurate, incomplete, misleading or out-of-date and JobBuilder shall, upon receipt of your written request for correction(s), take all necessary measures to give effect to such correction(s).

Please direct any requests to withdraw consent or to request access and/or correction to any Personal Data as follows:

Marketing Department
Suite 413 - Level 4, Wisma Daiman,
64 Jalan Sulam, Taman Sentosa,
80150 Johor Bahru, Johor, Malaysia.
Telephone: 607-3343334
Email: hra@jobbuilder.com.my

By publishing this policy in this website, we shall deem our customers and/or clients have already been notified. You may at any time inquire or request, in writing, to view and/or amend as well as limit the processing of your personal data by submitting your request via the channels mentioned above. We trust that you agree to the processing of your personal data for the purposes outlined above. If we do not receive any response from you for this notice, we shall assume that you are agreeable to the above.



POLISI PRIVASI

Menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“APDP”), JobBuilder sedia maklum dan komited untuk melindungi maklumat peribadi dan privasi anda. JobBuilder mempunyai hak untuk menyemak dan/atau meminda Dasar Privasi ini pada bila-bila masa, versi terkini yang akan diposkan di laman web JobBuilder. Sekiranya anda menghubungi JobBuilder berkenaan dengan perkara yang sama (butiran untuk menhubungi JobBuilder disediakan pada perenggan 6 di bawah), anda akan dianggap telah menerima versi terkini Dasar Privasi ini.

1. Definisi

"JobBuilder" bermaksud Agensi Pekerjaan JobBuilder Sdn. Bhd. (1078230-X) dan/atau syarikat induknya, anak syarikat, syarikat berkaitan dan syarikat bersekutu dan yang menggunakan atau mungkin menggunakan jenama "JobBuilder" dan/atau yang lain, tidak kira sama ada syarikat tersebut diperbadankan di dalam atau di luar Malaysia.

2. Pengumpulan Maklumat Peribadi

Untuk membolehkan kami menyediakan Produk dan/atau Perkhidmatan kami serta beroperasi dengan cara yang cekap dan berkesan, kami perlu mengumpul maklumat peribadi yang relevan daripada anda secara manual atau melalui laman web, laman rangkaian sosial dan/atau blog kami.

Maklumat peribadi mungkin termasuk:

  • Nama
  • Nombor Kad Pengenalan
  • Majikan
  • Halaman gambar passport
  • Butiran visa
  • Tarikh lahir
  • Butiran kenalan
  • Butiran untuk dihubungi semasa kecemasan
  • Nombor telefon kerja
  • Alamat e-mel kerja
  • Pengalaman kerja
  • Kelayakan
  • Keputusan ujian kebolehan
  • Pendapat mengenai prestasi kerja anda (cth. Rujukan)
  • Insiden di tempat kerja
  • Maklumat lain yang diperoleh atau diterima oleh kami berkaitan dengan penempatan pekerjaan yang mungkin dan sebenar anda
  • Maklumat yang berkaitan dengan pertanyaan dan aduan

Notis ini terpakai kepada semua maklumat yang kami proses tentang anda dan mungkin termasuk beberapa maklumat mengenai kesihatan atau keadaan fizikal atau mental anda, pendapat politik, kepercayaan agama, siasatan atau tuduhan kesalahan dan maklumat peribadi sensitif yang lain. Rujukan kepada maklumat peribadi dalam notis ini termasuk maklumat peribadi sensitif sedemikian.

3. Tujuan Perolehan Dan Pemprosesan Data Peribadi

JobBuilder memproses data peribadi anda hanya untuk tujuan tertentu dan terhad. Anda bersetuju bahawa semua data peribadi yang dikumpulkan dan/atau diproses oleh JobBuilder boleh termasuk tetapi tidak terhad kepada tujuan berikut:

  • Untuk berkomunikasi dengan anda;
  • Untuk memberitahu anda mengenai produk dan perkhidmatan kami;
  • Untuk menjawab pertanyaan anda;
  • Untuk menghantar bahan promosi;
  • Untuk memproses permohonan dan peruntukan Produk dan/atau Perkhidmatan JobBuilder;
  • Untuk tujuan pemasaran dan tujuan penyelidikan
  • Untuk semua tujuan lain yang berkaitan dan berkaitan dengan mana-mana perkara di atas.

4. Pendedahan kepada Pihak Ketiga

Untuk tujuan seperti yang dinyatakan di sini dan untuk memudahkan penyediaan pelbagai produk, barangan, kemudahan dan/atau perkhidmatan kepada anda, JobBuilder boleh berkongsi dan/atau memindahkan Data Peribadi anda kepada: - (a) Entiti lain dan/atau sekutu kami dalam JobBuilder termasuk yang akan ditubuhkan pada masa akan datang; (b) pembekal perkhidmatan pihak ketiga JobBuilder; (c) Mana-mana orang di bawah tugas kerahsiaan kepada JobBuilder (juruaudit, perunding, akauntan, peguam atau penasihat kewangan atau penasihat profesional lain, agensi pelaporan kredit dan/atau yang bersesuaian); (d) Sebarang penerima serah hak, penerima, peserta atau sub-peserta hak atau perniagaan JobBuilder yang sebenar atau yang dicadangkan; dan (e) Rakan kongsi perniagaan kami dan sekutu dalam talian yang menyediakan perkhidmatan atau produk berkaitan dengan perniagaan kami; (f) Ahli keluarga terdekat anda dan/atau kenalan kecemasan seperti yang diberitahu kepada JobBuilder dari semasa ke semasa. (g) Agensi kerajaan, pihak berkuasa berkanun dan pengawal selia industri; JobBuilder juga boleh berkongsi Data Peribadi anda jika diperlukan oleh undang-undang atau di mana pendedahan diperlukan untuk mematuhi undang-undang, proses undang-undang atau pertanyaan yang berkaitan dari pihak berkuasa dan standard industri yang berkaitan.

5. Perlindungan

Internet bukan medium yang selamat. Kami tidak bertanggungjawab bagi sebarang akses tanpa kebenaran atau kehilangan Data Peribadi anda, kecuali mengikut Dasar Privasi ini. Oleh itu, kami berusaha menggunakan cara yang boleh diterima pakai secara komersial untuk melindungi maklumat peribadi anda, kami tidak dapat menjamin keselamatan mutlaknya. Hanya orang yang dibenarkan dibolehkan mengakses maklumat peribadi anda. Semua orang diberi kuasa untuk menghormati kerahsiaan Data Peribadi anda.

Sekiranya kata laluan digunakan untuk melindungi akaun anda dan maklumat peribadi, anda bertanggungjawab untuk menyimpan kata laluan anda dengan sulit. Jika anda berkongsi komputer dengan sesiapa, anda perlu log keluar sebelum meninggalkan laman web atau perkhidmatan untuk melindungi maklumat anda dari pengguna lain.

6. Pembetulan Data Peribadi

Anda boleh pada bila-bila masa membuat permintaan bertulis kepada JobBuilder untuk membetulkan apa-apa data peribadi anda yang tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau maklumat yang sudah lama dan JobBuilder akan, apabila menerima permintaan bertulis anda untuk pembetulan, mengambil semua langkah-langkah yang sepatutnya untuk memberi kesan kepada pembetulan tersebut.

Sila kemukakan sebarang permintaan untuk menarik balik persetujuan atau meminta akses dan/atau pembetulan kepada mana-mana Data Peribadi seperti berikut:

Bahagian Pemasaran,
Suite 413 - Level 4, Wisma Daiman,
64 Jalan Sulam, Taman Sentosa,
80150 Johor Bahru, Johor, Malaysia.
Telefon: +6 07-3343334
E-mel: hra@jobbuilder.com.my

Dengan menerbitkan polisi ini di laman web ini, kami akan menganggap pelanggan telah dimaklumkan. Anda boleh pada bila-bila masa menyiasat atau meminta secara bertulis untuk melihat dan/atau meminda serta mengehadkan pemprosesan data peribadi anda dengan mengemukakan permintaan anda melalui saluran yang disebutkan di atas. Kami percaya bahawa anda bersetuju dengan pemprosesan data peribadi anda untuk tujuan yang digariskan di atas. Jika kami tidak menerima sebarang maklum balas daripada anda untuk notis ini, kami akan mengandaikan bahawa anda bersetuju dengan perkara di atas.

Johor Bahru-HQ

Suit 413 - Level 4, Wisma Daiman,
64 Jalan Sulam Taman Sentosa, 80150 Johor Bahru.
607-3343334
607-3333343
marketing@jobbuilder.com.my

KL Branch Office

Suite 8.01, Level 8, Menara IGB, Mid Valley City,
Lingkaran Syed Putra, 59200, Kuala Lumpur, Malaysia
603-22024168
603-22024001

  011-55003334
WhatsApp/ Wechat (24hours)